Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy 7 egyszerű szokás már gyökeres változást képes elérni az életedben?

Előfordul, hogy néha azt kívánod bárcsak eredményesebb lennél?

Stephen Covey őszintén meg akarta érteni a hatékonyság és siker természetét, így egészen 1776-tól tanulmányozta a témáról szóló irodalmat, hogy megírja “A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása” című könyvét.

Véleménye és kutatása alapján, akár a munkahelyeden akár a magánéletedben szeretnél változást elérni, mindenféleképpen először önmagadban kell, hogy változást elérj.

Maradandó személyes változást pedig a legjobban úgy tudsz elérni, hogy jobb szokásokat építesz be az életedbe.

Gondoltad volna, hogy a szokásaink nem csak a viselkedésünket, de a személyiségünket is befolyásolják?

Tehát, ha valódi változást akarsz elérni, belülről kifelé kell dolgoznod, a jellemeden, nem pedig begyakorolnod pár egyszerű technikát, hogy mások jobban kedveljenek.
Például, ha boldogabb házasságot szeretnél, először próbálj meg pozitívabb személyiség lenni.

Ha csak a viselkedéseden változtatsz, előbb vagy utóbb a valós személyiséged átüt majd a színjátékon, azonban, ha komolyan gondolod a változást és hajlandó vagy a jellemeden és a gondolkodásmódodon dolgozni, tartós, valódi változásokat fogsz elérni.

A rutin/szokás, olyan, mint a gravitáció, valamilyen irányba vonzza a személyiségünket.

A szerző  7 szokást gyűjtött össze, amely széleskörűen kihatnak az életedre.  Ebből emeltem ki kettőt ebben a posztban.

A 4. Szokás:     Gondolkodj nyertes-nyertesként!

Az egyik személyes kedvencem a 7 szokás közül a „Gondolkodj nyertes-nyertesként!”. Az emberek többsége a nyer-veszít hozzáállással rendelkezik. Ezáltal minden társas interakciót egy versenynek fognak fel, ahol meg kell küzdeniük, hogy nekik legyen igazuk. Azonban az életben nem mindennek kell versenynek lennie, sokkal eredményesebb lenne, ha mindenki nyertes-nyertes hozzáállással rendelkezne és együtt törekedne a mindkét fél számára gyümölcsöző megoldásra.

Ha jobban belegondolsz, egyébként sem lehet igazán jó kapcsolatot ápolni valakivel, akivel állandó versengésben vagy, így a társas kapcsolataid is megsínylik ezt a gondolkodást.

Az 5. szokás: Először érts meg, majd téged is megértenek!

Képzeld el, hogy elmész orvoshoz, sorra kerülsz és elkezded sorolni a panaszaid. Az orvos rád sem figyel, sőt a szavadba vágva kitessékel valamilyen recepttel.

Vagy mi lenne, ha elmennél szemészhez, ő pedig a saját szemüvegét adná oda neked, mondván, hogy ha ő jól lát vele, akkor te is jól fogsz.

Valószínűleg egyikőjük szavára sem adnál.

Pedig, ha jól belegondolsz gyakran mi is valahogy így viselkedünk, amikor hétköznapian beszélgetünk másokkal és saját magunk véleményével vagyunk elfoglalva. Nem is igazán figyelünk oda, hogy mit szeretne valaki elmondani nekünk, inkább rávetítjük az ő problémájára a mi helyzetünket, hiszen mi ezt már ismerjük, nem kellenek a részletek.

Viszont nagyot tévedünk. Ezeket az odavetett tanácsokat ritkán fogadják meg, hiszen, az emberek csak akkor hajlandóak megfogadni valaki tanácsát, ha úgy érzik, hogy az illető valóban megértette a problémát, teljesen átérzi a helyzetet.

Ha azt szeretnéd, hogy megfogadják a tanácsaidat és jó hallgatóság váljon belőled, akkor mindenképpen figyelmesen kell végighallgatnod az illetőt.

Az emberek legtöbbször arra koncentrálnak, hogy válaszolni tudjanak majd a másik fél által felvetett problémára, így tulajdonképpen nem is magára a problémára figyelnek, hanem a válaszra.

Ahhoz, hogy figyelmesen végighallgass másokat, változtatnod kell az attitűdödön. A „Figyelek, mert hamarosan válaszolnom kell” helyett át kell váltanod a „Figyelek, mert meg szeretném érteni az illetőt”. Aktív figyelem során arra törekszel, hogy teljesen megértsd a másikat, szellemi és érzelmi síkon is.

Ez a készség sok erőfeszítést és időt igényel, viszont megéri a belefektetett energiát. Ha megtanulsz valóban odafigyelni a másikra, az emberek is egyre jobban megnyílnak neked és megfogadják tanácsaidat.

Összefoglaló az összes szokásról:

A könyv fő üzenete: ahhoz, hogy hosszútávon hatékonyabb lehess fogadd meg ezt a 7 szokást:

  1. Legyél proaktív!

Az emberi természet velejárója, hogy hatással szeretnél lenni környezetedre.  Ne azzal töltsd az életed, hogy a külső ingerek elszenvedője vagy! Vállalj felelősséget az életedért!

  1. Tudatosítsd a végcélt!

Ne dolgozz céltalanul! Legyen célod a jövőre nézve és minden egyes erőfeszítést annak elérése érdekében tegyél meg!

  1. Először, ami fontos!

Visszacsatolva az előző szokáshoz, priorizáld az elvégzendő feladatokat! Koncentrálj először a legfontosabb tevékenységekre, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a jövőbeli terveid eléréséhez! Ne engedd, hogy sürgős, de nem fontos cselekvések elvonják a figyelmed!

  1. Gondolkodj nyertes-nyertesként!

Ha másokkal tárgyalsz vagy megbeszélsz valamit, ne arra törekedj, hogy a legnagyobb szeletet kaparintsd meg a tortából! Tartsd szem előtt, hogy mindkét fél számára előnyös megoldást kell találnotok! Így a tortából is jut neked, de pozitív emberi kapcsolatokat is építesz, ami hosszútávon jobban kifizetődő.

  1. Először érts meg, majd téged is megértenek!

Ha valaki megszeretné osztani veled a problémáját, ne rendezd el a dolgot egy gyors látszatmegoldással! Minden helyzet különböző, ne vetítsd rá a saját tapasztalataidat! Figyelmesen hallgasd végig az illetőt, próbáld meg ténylegesen megérteni min mehet keresztül, mi az ő nézőpontja, ezután sokkal hasznosabb tanácsokkal tudod majd őt segíteni!

  1. Törekedj az összhangra!

Ne szégyelld gyengeségeidet, mások erősségei kiegészítenek és együtt nagyobb hatékonysággal tudtok dolgozni a közös cél érdekében! Ezáltal olyan célok elérése is lehetővé válik számodra, amelyet egyedül nem tudnál megvalósítani.

  1. Élezd a fűrészt!

Ne hajtsd magad halálra! Olyan életformára törekedj, ahol hagysz magadnak időt a rekreálódásra és feltöltődésre! Így biztosítod, hogy hosszútávon hatékony tudj maradni.

Végezetül pedig, ha a részletesen  érdekel az összes szokás, töltsd le a pdf-et, és fedezd fel miért profitáltak már milliók ebből a szemléletmódból!

Az összefoglaló alapja: Stephen Covey – “A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása” című  könyv, amerikában Best Seller!