Fogyással kapcsolatos tévhitek

„Azok, akik több kalóriát fogyasztanak, mint, amennyit elégetnek, híznak.„ –> A legnagyobb tévhit.

Számos táplálkozási szakértő azt állítja, hogy egy pofon egyszerű tény áll a hízás hátterében, mégpedig, hogy ha több kalóriát viszel be, mint amennyit ledolgozol, akkor hízni fogsz.

Azt állítják, hogy napjainkban azért van ennyi elhízott ember, mert túl sok egészségtelen, magas kalóriatartalmú ételt fogyasztanak, miközben szinte alig mozognak. Ülnek, amikor vezetnek, ülnek az íróasztal mögött, majd letelepednek a tévé elé.

Ebből az elképzelésből fakadóan, szimplán azt is gondolhatnánk, hogy az elhízott emberek csak lusták és sokat esznek.

Ez a túlzott leegyszerűsítés azonban nem ad magyarázatot azokra a komplex folyamatokra, amelyek az emberi testben történnek, és azt sem képes meghatározni, hogy egyesek miért visznek be több kalóriát, mint amennyire szükségük lenne.

Számos példa van arra is, hogy elszegényedett és alultáplált emberek is meghízhatnak. Például, körülbelül a XX. század fordulóján az amerikai őslakosok akkora szegénységben éltek, hogy kénytelenek voltak rendkívül kis mennyiségű élelmen túlélni. Érdekesség viszont, hogy míg a gyerekeken megjelentek a hiányos táplálkozás jelei, számos édesanya extrém túlsúlyos volt. Ez pedig nem azért volt mert ők zabáltak, a gyermekeiket pedig éheztették.

Lehet, hogy csak bebeszélnek nekünk valamit, ami elsőre meggyőzőnek tűnik, de nem fedi teljesen a valóságot?

Mindenesetre ezek az elterjedt magyarázatok még mindig nem voltak képesek megállítani az elhízást, illetve arra sem képesek választ adni, hogy, azok közül, akik azonos életmódot élnek, valaki miért kövér, míg a másik egyáltalán nem az?

Ezen ellentmondások tükrében, bárki, aki már küzdött az elhízással, lehet jobban teszi, ha megkérdőjelezi ezeket a „megalapozott nézeteket”.