Le kell ülnöd tanulni, de nem szeretnél órákat eltölteni a tananyag felett?
Tartasz tőle, hogy végül mindent elfelejtesz?

 

Peter Hollins A gyorsított tanulási módszer kidolgozója,  maga is küzdött tanulási problémákkal, az iskolában középszerű eredményei voltak, de ezt megtanulta elfogadni. Később rájött, hogyan tud hatékonyan és minél rövidebb idő alatt megtanulni dolgokat.

Miért fontos, hogy tanulj?

A tanulás mindannyiunk életében fontos szerepet játszik, hiszen a tudást, amire szert teszel, már senki sem veheti el tőled. Egy újonnan megtanult szakmával, vagy idegen nyelvvel nyithatsz a világ felé. A tananyagok elsajátítása nem egyszerű, ezzel bizonyosan már Te is szembesültél. Hosszú órák a tananyag felett, szivárványszínben pompázó oldalak, azonban valahogy mégsem akar megragadni az olvasott szöveg, vagy az előadáson elhangzott információ. Hollins A gyorsított tanulás tudománya című könyvében számos módszert és lehetőséget mutat be, amellyel rövid idő alatt képes leszel feldolgozni és elsajátítani a tananyagot.

A memória

A memória esetén 3 szakaszt különböztetünk meg:

 1. Feldolgozás
 2. Tárolás
 3. Felidézés

A tárolás az a szakasz, ahol az általad feldolgozott információ elraktározódik a rövid vagy hosszútávú memóriádban, majd innen próbálod meg a későbbiekben felidézni. A felidézés egyetlen akadálya a felejtés, melyet a leghatékonyabban úgy tudsz megelőzni, ha nagy hangsúlyt fektetsz a minél eredményesebb tárolásra.

Fontos tényezők

Mielőtt nekilátnál a tanulásnak, íme néhány tanács, amit érdemes megfogadnod:

 • Gondolj a tanulásra úgy, mint egy lépéselőnyre a többiekkel szemben. Azáltal, hogy folyamatosan fejleszted magad, értékes tudásra teszel szert.
 • Gondold át, mi az, amit el szeretnél érni a tanulással, legyenek ezek a célok mérhetőek és elérhetőek, ne okozzon szorongást az oda vezető út.
 • Találj magadnak motivációt, hiszen így tudsz minél nagyobb erőbedobással belevágni valami új dolog elsajátításába. Mint például a szerző, aki gyerekkori szerelme miatt tanult meg spanyolul.
 • Figyelj oda, hogy jegyzetelés esetén pontos legyél, hogy amikor nekilátsz a tanulásnak, egy használható alap legyen a kezedben.

Hátráltató tényezők

Adódhatnak olyan helyzetek, amikor hiába próbálkozol minden erőddel, nem sikerül elérned a kitűzött célt. Fontos, hogy ne ess kétségbe, hiszen a tanulásnak ugyanolyan fontos része a kudarc, mint a siker, előbbiből pedig rengeteget tudsz tanulni.

De mik lehetnek a hátráltató tényezők?

 • Az első ilyen tényező, ha leragadsz egy olyan módszernél, amiről azt hitted, hogy számodra a leghatékonyabb, például jó a fotografikus memóriád és emiatt más módszert nem próbálsz ki. Ezzel viszont rengeteg lehetőséget elszalasztasz, amik esetleg még hatékonyabbak lehetnének.
 • A második tényező, amikor egy előadás során kapsz egy előre elkészített jegyzetet. A jegyzet akkor a leghatékonyabb, ha a te stílusodban készül és pontosan tudod, hogy mit miért írtál és miért úgy, ahogy. Éppen ezért, nyugodtan jegyzetelj akkor is, ha a kezedbe adják az egységes tananyagot.
 • A harmadik tényező a szemléletmódod. Nem mindegy, hogy hogyan állsz hozzá egy feladat megoldásához: Meg akarod tudni a helyes a választ, vagy megelégszel annyival, hogy megcsináltad, még ha rosszul is? Bárhogyan is, ne feledd, hogy mindent meg lehet tanulni, csak akaraterő szükséges hozzá.

Hogyan tudod ezeket kivédeni?

 • Keress kapcsolódási pontokat az információk között.
 • Használj szóképeket.
 • Vizsgáld meg több oldalról a témakört.
 • Hiteles forrásból gyűjts információkat.
 • Tegyél fel kérdéseket, kérdőjelezd meg a saját tudásodat.
 • Ne add fel!

De miért fontos a GYORS tanulás? Nem csak időt takaríthatsz meg, hanem komoly előnyökhöz is juthatsz. Jó példa erre Hollins korábbi kollégájának, Henriettnek  a története:

Henriett az állásinterjún való füllentésének köszönhetően felvételt nyert egy olyan állásra, melyhez nem voltak meg a szükséges ismeretei, valójában nem tudta kezelni a cég által használt szoftvereket. Nem kellett sok idő, mire Peter Hollinsnak ez szemet szúrt és úgy döntött, intézkedik ezügyben. Mielőtt azonban bármit is tett volna, észrevette, hogy Henriett lelkesen jegyzetel és igyekszik minden szükséges tudást megszerezni, így inkább megvárta mi sül ki a dologból.

Szerinted Henriettnek végül sikerült érvényesülnie a munkájában a gyors tanulásnak köszönhetően? Töltsd le a gyorsított tanulásról szóló részletes könyvösszefogalónkat és megkapod a választ, hogyan sikerült megbírkoznia!

substack